Rasavonturen!

Juli en augustus waren leuke, volle maanden voor ons! Merijn heeft veel gereisd in die periode, ik wat minder. Vrij snel na onze trip naar Brunei in juni is Merijn naar de Filipijnen gegaan voor planning workshops. Tijdens de midterm review in april was afgesproken dat zulke meetings voor alle projectgebieden gehouden zouden worden om per gebied gezamenlijk een actieplan te gaan maken. Omdat we al veel tijd aan dit project besteed hebben en er daardoor gewoon niet veel uren meer voor over hebben, is Merijn alleen naar het deel van de meetings gegaan op Mindanao. De meetings waren goed en productief, we wachten nu alleen nog op de uitgewerkte plannen..

Terwijl Merijn in de Filipijnen was, kreeg ik Susanna Tol, een collega van Wetlands in Nederland, en Steven de Roever, haar vriend, op bezoek in KL. Susanna en Steven reizen een jaar lang door Azië en waren tien maanden onderweg toen ze in KL kwamen. Ze hebben hier een paar dagen gerelaxed en we zijn naar Bon Odori, een Japans festival, geweest met Denise, onze collega hier. Ik heb heel wat goede verhalen en tips gehoord van Susanna en Steven en ze hadden prachtige foto’s. Het heeft het reisvirus helemaal los gemaakt, we zijn nu hard aan het plannen voor onze eigen reis na de periode van vrijwilligerswerk! We hebben zelfs besloten een maand eerder te stoppen met werk, zodat we meer tijd hebben om te reizen. Ik kan me voorstellen dat het voor iedereen lijkt alsof we alleen maar reizen en gave dingen doen hier en dat het dus misschien raar lijkt dat we zo naar het reizen aan het eind uitkijken. Maar reizen voor werk en reizen voor de lol zijn twee heel verschillende dingen. En we hebben hier ook heel wat saaiere kantoorperiodes gehad, waar we natuurlijk niet over schrijven in de blogs.. We beklagen ons trouwens absoluut niet!! We zijn op plekken geweest waar je als gewone  reiziger nooit zult komen, hebben bijzondere en interessante mensen ontmoet en hebben hele gave dingen gedaan! Maar we hebben toch ook behoefte aan een wat langere vakantie waar we even helemaal los kunnen komen van werk en van de grote ecologische problemen waar we steeds mee bezig zijn. En daar hebben we de laatst tijd wat voorproefjes op genomen!

Nadat Merijn terugkwam uit de Filipijnen is hij bijvoorbeeld een paar dagen naar Taman Negara, een van de beste nationale parken van Maleisië, geweest met Lucas Kaaij, een Nederlandse vogelaar en Duncan Lang, een Engelse vogelaar hier die hij via het Brunei project kent. Nu de vogelgeluiden een beetje bekend zijn en hij met twee hardcore vogelaars op pad was, werd er veel van het pad afgegaan (wat nodig is om de moeilijkste vogels te zien) en lukte het om veel gave vogels gezien, zoals Gekuifde Vuurfazant, Grote Argus Fazant, Garnett Pitta, Zwartwitte Bulbul, Jambu Fruitduif en de zeer zeldzame Waterval Gierzwaluw. Een lange nacht in een schuilhut midden in het bos leverde ook een Maleise Tapir op!

Toen Merijn thuis kwam, was Thirza er! Thirza Ras is een studievriendin van Merijn die ons verblijf hier heeft aangegrepen voor een maand vakantie in Maleisië, superleuk! Met Thirza hebben we een aantal trips gemaakt. Onder andere een dagtripje naar de kust hier om mangroves en vuurvliegjes te zien, samen met Stefano, een van de vrienden die we over hebben gehouden aan onze taalcursus; en een bezoek aan FRIM en de Batu Caves bij KL.

[flickr_set id="72157635305146681"]

Maar de leukste trips die we met Thirza gedaan hebben, waren een reis met ook Denise naar Borneo van anderhalve week en een lang weekend met z’n drieën op een tropisch eilandje! Op Borneo zijn we eerst naar Sarawak geweest, naar de hoofdstad Kuching en Bako National Park, een natuurgebied aan de kust, met bijzondere vegetatie, mooie wandelingen en.. neusapen! Ook hebben we een ‘cultural village’ bezocht waar typische huizen van de verschillende bevolkingsgroepen (o.a. de longhouses van Dayaks; koppensnellers..) nagebouwd waren.

Sarawak was erg leuk, maar het echte avontuur kwam daarna pas; we hebben in Sabah Mount Kinabalu, de hoogste berg van Zuid-oost Azië beklommen! Vorig jaar waren we daar met mijn ouders geweest, maar toen waren we niet tot de top gegaan. Dat bleef echter in ons achterhoofd knagen, omdat het zo super mooi was daar. Tayallen, een vriend van Denise, had op het laatst besloten ook mee te gaan en met z’n vijven hebben we een geweldige tocht gehad. In het kort: de eerste dag was vooral erg mooi, de tweede dag was meer een leuke, interessante lichamelijke uitdaging, met ook mooie uitzichten.

We hadden geluk met het weer en begonnen de eerste dag met een straalblauwe hemel. De eerste dag klim je van ongeveer 2000 meter hoogte naar een hut op 3200 meter hoogte. Dit was een prachtige tocht. We hadden een langere en daardoor rustigere route dan de normale route gekozen en hebben genoten van de mooie uitzichten en bijzondere vegetatie. De tweede dag sta je op om twee (!) uur ‘s ochtends om de laatste 800 meter omhoog te klimmen en rond zonsopkomst bij de top te komen. Omdat het zo hoog en nog donker is, gaat het klimmen vrij langzaam, maar het ging bij ons allemaal goed gelukkig, geen hoogteziekte oid. Het is wel bijzonder om in het donker in een lange sliert mensen een berg te beklimmen. Het leek wel een soort kerstprocessie als je omkeek, omdat iedereen van de hoofdlampjes op had. Het was ook bijzonder om daarna bij daglicht weer naar beneden te lopen en te zien waar je net in het donker gelopen hebt. Zeker aangezien we nogal steile, best spannende dingen gedaan hadden!! En het uitzicht, zowel op de top als onderweg terug: WAUW!!! Na de afdaling van de top naar de hut en een ontbijtje daar, kwam het zwaarste deel van de hele tocht; de afdaling 2400 meter naar beneden! Na de tocht waren we allemaal erg moe en hadden we pijnlijke benen, maar we waren ook zeer voldaan en blij!

[flickr_set id="72157635305231723"]

Na de reis naar Borneo zijn wij weer aan het werk gegaan, terwijl Thirza nog op Borneo bleef. Ze kwam weer terug naar Kl om haar verjaardag met ons te vieren en aan het eind van haar vakantie zijn we met z’n drieën naar Pulau Perhentian geweest, naar dezelfde plek waar wij vorig jaar een paar dagen waren geweest. Daar hebben we heerlijk gerelaxed en gesnorkelt. We hebben weer van alles gezien; haaien, murenes, twee soorten zeeschildpadden, vissen in allerlei soorten en maten, het blijft genieten! Ook hebben we een discovery dive gedaan. Erg leuk om zo onder water te ‘vliegen’ en de vissen overal om je heen te zien. De ‘engste’ vis was geen haai, maar een 30 centimeter lang wit visje dat zijn territorium zo fel verdedigde dat hij Merijn beet en een rood plekje nog een paar dagen zichtbaar bleef. ;-) Het duiken beviel zo goed, dat we een duikcursus in onze reisplannen hebben gevoegd!

[flickr_set id="72157635305284581"]

One thought on “Rasavonturen!

  1. Haha, jullie noemen soms een blog achterstallig onderhoud als het moment van afspelen wat verder wegstaat van het moment van blogschrijven en plaatsen. Is er ook zoiets als achterstallig leesonderhoud? Wat een mooi verhaal weer deze keer en wat gaaf om als een soort vakantiografie een prachtige beschrijving + foto’s van mijn vakantie met jullie in Maleisië te lezen en daardoor weer te herbeleven. Het was daar, met jullie, fantastisch….! Veel dank voor de super tijd en al het moois dat we samen mochten beleven!! Veel liefs, Thirza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>